„Z czym to się je” – czyli podstawowe informacje o prawidłowym żywieniu
Prawidłowe odżywianie jest podstawą zachowania zdrowia całego organizmu. Właściwe żywienie opiera się przede wszystkim na odpowiednim doborze spożywanych produktów, ich jakości, a także prawidłowym sposobie przygotowywania. Dostarczane do organizmu składniki odżywcze wpływają zarówno na kondycję naszego ciała jak i umysłu.
Dobre produkty spożywcze poprawiają zdrowie, jednak te gorszej jakości mogą źle wpływać na nasze samopoczucie. Dlatego słynne powiedzenie „jesteś tym, co jesz” zawiera w sobie wiele prawdy. Jeśli codzienna dieta jest dobrze zbilansowana i zawiera produkty bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały to organizm funkcjonuje prawidłowo, posiada odpowiednią ilość energii do działania oraz poprawia to znacznie jakość zdrowia.
Jeśli natomiast sposób żywienia jest nieprawidłowy i na codzienną dietę składają się głównie potrawy niezdrowe i wysokoprzetworzone może dojść do obniżenia jakości zdrowia, większej podatności na różne choroby oraz uczucia braku chęci do życia.
Zdrowa dieta przynosi same korzyści! Jakie?
1. Lepsza praca mózgu
Kwasy omega-3 występujące w wielu produktach spożywczych, między innymi w tłustych rybach (łosoś, makrela), tranie, olejach roślinnych (rzepakowym, oliwie z oliwek) czy orzechach są niezbędne do prawidłowego działania komórek nerwowych w mózgu, odgrywają istotną rolę w mechanizmie regulacji snu. Niedobór tych składników w diecie może powodować nadpobudliwość i problemy z koncentracją, a nawet depresję. Lepsza praca mózgu, to także lepsza pamięć, spokojniejsze podchodzenie do stresów dnia codziennego.
2. Brak problemów trawiennych
Dbając o swoje jelita poprawiasz komfort codziennego życia. Skomponuj dietę tak, by uniknąć wzdęć, gazów czy zaparć. Wprowadź do diety błonnik i kiszonki oraz pij odpowiednią ilość płynów.
3. Dłuższe życie w zdrowiu
Zadbaj o to co dziś wkładasz na talerz - ma to bardzo duży wpływ w jakiej kondycji będzie Twoje zdrowie za kilka lub nawet kilkanaście lat. Jeśli teraz Twoje wybory żywieniowe będą odpowiednie Twoje zdrowie odwdzięczy Ci się za to w przyszłości.
4. Lepsze samopoczucie i większa akceptacja
Lepsza wydolność fizyczna organizmu na pewno poprawi komfort podczas wchodzenia po schodach czy biegu do autobusu. Zdrowa i estetyczna sylwetka pozwoli zwiększyć poziom samoakceptacji, a także akceptacji w grupie społecznej.
5. Lepsza odporność na stres
Regularne ćwiczenia i odpowiednio skomponowana dieta potrafią obniżyć napięcie nerwowe i zmniejszyć podatność na stres. Umiejętność planowania posiłków pozwoli dodatkowo na usystematyzowanie planu dnia i uniknięcie niepotrzebnego zamieszania związanego z jedzeniem.
6 Zwiększona ilość energii
Po zrzuceniu zbędnych kilogramów nawet najprostsze, codzienne czynności stają się łatwiejsze i przyjemniejsze. Zwiększa się chęć do życia i wykonywania czynności, na które wcześniej zwyczajnie brakowało sił.
7. Większa pewność siebie
Odkrywanie nowych smaków, pokonywanie słabości i przekraczanie kolejnych granic dosłownie i w przenośni wzmacnia Twoje ciało i kształtuje charakter.
8. Zdrowszy wygląd skóry
Prawidłowo zbilansowana dieta to w konsekwencji mocniejsze włosy i paznokcie a także nieco mniej zmarszczek i wyprysków. Z kolei odwodniona skóra jest przesuszona i ziemista a nadmiar cukru i produktów wysokoprzetworzonych może powodować powstawanie zmian skórnych.
9. Większa odporność na choroby
Odporność organizmu zaczyna się w jelitach. To one w bardzo dużej mierze odpowiadają za zmniejszenie podatności na różne choroby i za walkę z infekcjami. Jelita są zasiedlane przez ponad 100 trylionów bakterii! Prawidłowa pielęgnacja i troska o te właśnie bakterie jelitowe są niezbędne, by zachować dobre zdrowie.
10. Uczucie lekkości
Nie tylko utrata zbędnych kilogramów ale także pozbycie się nagromadzonych gazów, wzdęć, uczucia pełności i przejedzenia daje odczucie lekkości, które z pewnością dodaje sił i energii.
____________________________________________________________________
Opracowała Magdalena Pietras
Dietetyk Samodzielnego Szpitala Wojewódzkiego
im. Mikołaja Kopernika w Piotrkowie Trybunalskim
Poradnik Pacjenta
Opracowała Agnieszka Tokarczyk
Dietetyk Samodzielnego Szpitala Wojewódzkiego
im. Mikołaja Kopernika w Piotrkowie Trybunalskim